Velkommen til Parkvegens Hageglede og Hagegalskap

Velkommen til hagen vår, en hage som fortsatt er under oppbygging og forandring. Nye bed planlegges og lages, planter kjøpes og plantes. Noen planter deles og noen er stadig på flyttefot. Takk for at du titter innom, jeg setter stor pris på din kommentar.
-----------------------------------------------------------------

lørdag 31. juli 2010

Roser og Lavendel

Roser og Lavendel, en vakker kombinasjon.. det er nok alle enige om. Den intense blåfargen er ekstra vakker mot Rosa Mundi sine kalde rosasjatteringer.


Hvilken sort Lavendel som jeg har i hagen, nei det er jeg jammen ikke sikker på. En helt vanlig en.. den trives i alle fall godt her. Jeg klipper den ned hver vår og så skyter den raskt nye friske skudd. Den selvsår seg også, så nye planter dukker opp både her og der. Se også bilde av den på høyre side i bloggen. Kanskje noen vet navnet på denne..

fredag 30. juli 2010

Prestegårdsrosen

En liten historie om min lille Prestegårdsrose. Jeg fikk noen avleggere i fjor sommer av vår leieboers mor. Hun er en veldig hageinteressert dame, oppvokst utenfor Bergen. Av og til er hun oppom hagen vår, da blir det alltid en hyggelig prat. Som sagt, så fikk jeg noen avleggere av forskjellige rotekte roser. De ble plassert der jeg fant plass. To stiklinger såg like ut og ble plassert i rosebedet. De to små plantene vokser og trives og jammen blomstrer de også. Det er Prestegårdsroser fra Austevold, plantet rundt 1916. De er veldig fylte, vakker farge og lukter søtt og deilig. De blir nok for store i rosebedet etter hvert, så nå starter letingen etter en permanent plass i hagen.



Dette er en rose som jeg blir ekstra glad i. Det rører mitt hjerte når noen får lyst til å gi meg en stikling fra sitt eget barndoms rike.

'

torsdag 29. juli 2010

Steinsanking og høysommerblomstring

Litt arbeid må til om en skal komme videre med planlagte prosjekter. I går hadde vi en flott tur til Todalen for å plukke stein til dammen. Dette ble gårsdagens fangst. Og her skal dammen ligge. Vi har begynt å gravd frem berget på venstre side. I bakgrunnen, bak dammen, skal drivhuset bygges. Endelig har vi fått godkjenning fra kommunen, så nå er det bare å brette opp ermene og gjøre grunnarbeidet.


Nå er det mye som blomstrer i Parkvegen. I skråningen ned mot vegen er det Lykkefund som har tatt over føringen. Sammen med den blomstrer Honningrosen, Bonica, Charles Austin, Fallstaff, Mary Rose og Therese Bugnet. I alle fall er det disse som forbipasserende kan lukte og nyte synet av.


I Rosebedet er det nå flere og flere roser som blomstrer. Første del av bedet er viet ferskenfarga roser. Eller vet ikke helt hva jeg skal kalle fargen.. Den varierer i flere nyanser.Rosa, fersken, lys gul..de er alle representert. Den første er Friesinger Morgenrote, den andre er vakre Clair Renaissance og den tredje er Bonita Renaissance.


Et oversiktsbilde av rosebedet får bli til en annen dag, jeg venter fortsatt på at lavendelhekken skal vise seg fra sin beste side. Ha en fin fredag!

lørdag 24. juli 2010

Siste nytt fra Parkvegen

Denne uka har stått i jazzens tegn.. regnvær.. en PV som sa takk for seg..og nå endelig.. sol fra skyfri himmel.

Noen nye bilder fra hagen. En lilla ridderspore i plomme bedet som står rakrygget, trass i regn og vind. Og en hvit.. før den brakk ryggen i regnværet.




Det blomstrer i Plommebedet.




Og endelig.. blomstrer Astrid Lindgren..




Til slutt et bilde fra Terassebedet. Prydtobakken dominerer i krukken sammen med Spansk Margeritt og peonen under bjørka.


lørdag 17. juli 2010

Peon i tre stadier

En rosa Peon, plantet en eller annen gang. Navn ukjent.. men nydelig uansett. I år har den latt vente på seg, som alt annet.. men når den blomstrer, ja da er det bare å nyte...



torsdag 15. juli 2010

Hvem kom først...

Peonen eller Bjørka? Ja, ikke vet jeg.. for de har begge vært her lenge før min tid. Men Peonen er i alle fall en livskraftig sak. Tenk å sloss med Bjørka om vannbehovet... Ingen får noe ekstra av meg, de får begge klare seg med det som kommer fra himmelen. Litt gjødsel blir påspandert hver vår, men det er alt. Jeg tenker hver sommer, at kanskje jeg bør prøve å spa opp til høsten å flytte en del av dette vidunderet til mere gunstige forhold. Men jeg har ikke tort å røre ved rota så langt.. Det er et fyrverkeri av farger.. burgunderlilla.. eller noe sånt.. sammen med det guleste gule. Minner meg om en Spansk Flamencodanser, kanskje fordi jeg innimellom haging.. leser boken Hjemkomsten av Victoria Hislop. Tør jeg å spa og å flytte på rota til høsten? Er det noen som har et godt råd?


Jeg måtte bare vise så mange bilder, den er vidunderlig vakker!( Men jeg klarer ikke helt å gjenskape fargen gjennom linsa.)

onsdag 14. juli 2010

Endelig ferie..

uten de store forventningene hva været angår. Ifølge yr.no. så er ikke utsiktene særlig gode for den neste uken. Og vi som endelig skal være hjemme,stelle i hagen, jobbe litt med diverse uteprosjekt. Og sist, men ikke minst.. være en del av et yrende folkeliv og høre mye god musikk under Moldes jazzuke. Trass i ustabilt vær,blomster det sakte men sikkert i bedene og noen nye roser har startet blomstringen de siste dagene.

Eden Rose er nydelig, men tyngden gjør at den bøyer seg lett mot jorden. Da er det godt å ha en Storkenebb Summersky å lene seg mot..Det samme gjelder Coral Dawn som henger seg ut av klatrestativet sitt.




Pink the Fairy er full av knopper, har såvidt begynt å blomstre. Den er flott sammen med Marikåpen. Modern Centennial, en Canadisk rose er heller ikke så verst, men er ikke favoritten min blant de canadiske.




Jeg har to rotekte Molderoser i hagen. De ble berget fra naboens hengerlass etter en opprydding i hans hage. Den ene er hvit, men en anelse fersken med det samme den springer ut. Den andre er rosa. Begge blir store busker og blomstrer intenst i noen uker. De har såvidt begynt på blomstringen.


mandag 12. juli 2010

Brenda Colvin

Over den høye natursteinsmuren ned mot Parkvegen, er det plantet Slyngroser og Kaprifolium. I noen få sommeruker er skråningen dekt av Slyngrosenes vakre blomstring og duft. Den første som blomstrer er Brenda Colvin, sammen med Duftskjærsmin ønsker den oss velkommen hjem. Senere kommer Lykkefund Helenae-Hybrid og Rosa Helenae Honningrosen. Brenda Colvin er en Filipes-slyngrose, duften er søtlig og moskusaktig.


Blomstene er lett halvfylte, hvite med mellomrosa undersider. De falmer etterhvert til lys rosa og ligner på sarte epleblomster.


Den tar seg gjerne en tur på utsiden av gjerdet. Den er fortsatt på et tidlig stadie i blomstringen, men etter hvert kommer den i store klaser og massevirkningen er imponerende.


Den vokser emormt, skuddene blir flere meter pr. år. Skråningen vår er bratt, så mye av godsakene, beregnet på rosene lenger opp mot huset, havner nok nede på kanten. Se gjerne bilde fra i fjor sommer , da hele skråninga stod i blomst. Sidemenyen, før og nå.

tirsdag 6. juli 2010

FEM FINESTE I HAGEN AKKURAT NÅ

Dette ble jammen vanskelig. Det er så mye vakkert som blomstrer nå og mye som er i ferd med å springe ut. Bestemorstauder, Storkenebber, Hortensiaer og mye, mye mer. Noen er store og gjør veldig mye av seg, andre er mindre, men veldig vakre når en kommer nært innpå. Men det var å velge fem stykker.. det var det jeg skulle gjøre. Og da måtte det bare bli noen av rosene som springer ut i disse dager.

Den første ut er Louise Odier.. en rose som jeg er veldig glad i.



Austinrosen Heritage er den neste. Denne har vært litt vanskelig tidligere, men er nå flyttet og ser ut til å komme fint.


Louise Bugnet, har vist den tidligere.. men er bare såååååå vakker!!


En annen frøken Bugnet.. Therese.


Mary Rose, yndlingsrosen min.. den må også være med.


Til slutt velger jeg meg, Glamis Castle, litt sær i regnvær.. men vakker på solskinnsdager.


Dersom du teller etter, så ble det seks. Men som sagt tidligere, jeg er en svak sjel.. klarte ikke å velge bort noen.:-)

søndag 4. juli 2010

Semperviwum..takløk

Hva er en fjellhage uten Semperviwum? De finnes i utallige varianter, med vakre blomster på både korte og lange stilker. Noen starter blomstringen tidlig og noen blomstrer litt ut på sommeren. Hva som er tidlig i år, er litt uvisst..alt er jo forsinket. De har nydelige knopper før de springer ut, noen har spindelvev.. "all over". I min fjellhage finnes mange sorter, navnelapper har jeg til arkivering. Men det blir vinterarbeid og vinterblogging :-) Vi dyrker de helst for bladenes skyld og for deres nøysomhet. Men blomstene er jo utrolig vakre, rosa med struttende støvbærere.

lørdag 3. juli 2010

Den første sommerdagen..

I alle fall føles det sånn, temperaturen er fortsatt over 20 gr. og klokken er passert åtte på kvelden. Det har vært en fantastisk dag med familiebesøk, grilling og unger som har lekt i hagen.


Samtidig vokser plantene godt i varmen og viser seg med flotte farger.Den første irisen blomstrer, fått som avlegger i fjor sommer fra en dame i hagelaget, etter busstur i Todalen. Nydelig synes jeg.. Jeg har to andre også, men de viser ingen tegn til blomstring. Iriser er et nytt kapittel for meg, må nok ta meg tid til å lære hva de trives med og hva de krever.


Det er mye som blomstrer nå, Stjerneskjermen er nydelig, som en sart blonde..


Den første Malvaen blomstrer i Plommebedet,Primley Blue.


Og så Storkenebbene da, de er vakre med sarte tegninger på kronbladene. De sprer seg lett, men er likevel kjærkomne..


Til slutt før jeg ønsker dere alle en flott lørdag kveld og søndag, nyt disse..


Klem fra Aud