Velkommen til Parkvegens Hageglede og Hagegalskap

Velkommen til hagen vår, en hage som fortsatt er under oppbygging og forandring. Nye bed planlegges og lages, planter kjøpes og plantes. Noen planter deles og noen er stadig på flyttefot. Takk for at du titter innom, jeg setter stor pris på din kommentar.
-----------------------------------------------------------------

tirsdag 31. august 2010

Siste dag i august..

..regner det i strie strømmer. Ingenting er da bedre enn å kose seg med sommerens roseblomstring. I dag er rosene tunge av regn, men i følge langtidsvarselet.. skal vi få en strålende helg. Dessuten skal høytrykket gi oss sol og varme langt ut i neste uke. Så da får vi krysse fingrene... Rosene bærer fremdeles mengder av knopper, så da er det bare å glede seg over fortsettelsen, enda en stund.


Det er gøy med collage..


I går tok jeg meg tid til å legge inn navn, da ble det enda kjekkere..


Uten navn, men det er Mary Rose i høstblomstring. Fargene er litt blassere så sent på året.. men vakker likevel..


Takk til Calypso.. bladverket har vært friskt og frodigt i år..

lørdag 28. august 2010

Donna Bacalao

I går kveld var vi på utendørsopera i Kristiansund, en fantastisk opplevelse. Donna Bacalao er skrevet av Stig Nilsson og Frode Alnæs og det er tredje året at forestillingen vises. Været viste seg fra sin beste side, ikke en eneste regndråpe.. Stemningen på Vikaneset var veldig flott, stedet er verdt et besøk, både med og uten opera.


På hjemturen i dag var stoppet vi på vårt favoritt Gartneri, Myhren Bogrønt på Frei. Vi var på jakt etter en Acer som skulle plantes i krukke.. og selvfølgelig roser da. Mange av rosene våre er kjøpt her, blant annet Freisinger Morgenrote. De som driver gartneriet er kjempehyggelige, bedre service finnes neppe. Etter inspirasjon fra Laila-Karin sine vakre bilder av Leonardo da Vinci rosen, så var jeg på utkikk etter den.. Og tenk, rett utenfor inngangsdøren til gartneriet stod det 2 stk. .. og ventet på meg. De fikk selvfølgelig bli med hjem til Molde. I oktober får jeg tilsendt  rosekatalog, da skal jeg ønske meg roser for neste sommer. Siden det begynner å bli trangt om plassen, så skal jeg studere bloggene nøye og finne noen sikle-roser som skal settes opp på ønskelisten.


Tidligere denne uka kom handyman hjem med en vakker krukke fra Hageland i Ålesund. Vi er alltid på utkikk etter vakre krukker på høsten, med 50% rabatt så blir prisene overkommelige. Acer palmatum Disssectum, er plantet i krukken.



På veien hjem måtte vi ta en stopp på Fursetfjellet. Der vokser disse vakre plantene langs grøftekanter og skråninger. Tror det er en vill orkide, men er sikkert på "bærtur".. Håper noen kan gi meg svar??

tirsdag 24. august 2010

Hot i skyggen

I dag ankom månedens Norsk Hage Tidend. "Hot i skyggen" er navnet på planteportrettet om hosta, skrevet av Tommy Tønsberg. Noen flotte sider med "sikle, sikle.." planter, gode råd og tips. Jeg hadde tifeldigvis en kasse med Skyggesildre Variety stående etter søndagens hagearbeid. Den hadde stått alt for tørt, trengte en ny og bedre plass, men jeg hadde foreløpig ingen ide om hvor. Helt til Tommy Tønsberg fortalte om underplanting av Hosta med skyggesildre. Da var ikke vegen lang.. ut i hagen, finne frem spade og sette i gang.


Det ser litt pjuskete ut foreløpig, men til våren blir det nok bedre. Det er også lurt å plante vårløk innimellom Hostaene, bladene skjuler etter hvert de avblomstra løkene. Om jeg blir fornøyd med dette, vil tiden vise..


Og jeg som skulle flytte på noen roser i dag.. ja, ja, sånn kan det gå når Norsk Hage Tidend dumper ned i postkassa. Fikk nøye meg med bilde av Eden Rose sin høstblomstring...


...og Rosene er røde, Fiolene er blå.

søndag 22. august 2010

Litt opprydding og nyanlegg på en søndag i august.

Høsten er en fin tid for å dele planter, flytte det som tar for stor plass og å jobbe med småprosjekt. Ved inngangen til sokkeleiligheta var det et hjørne der det skulle lages et lite bed. Fra før voks det noe sølvarve her, midt imellom noen steiner og ugress.


Etter at Handyman hadde lagt ferdig skifergangen langs sør - og østsiden av huset, så måtte noe gjøres med dette lille hjørnet. Så et lite bed, plantet med Rosenresli og Clematis Piilu, gjorde alt så mye triveligere. Små rosa Storkenebb som ble sådd i vår, kanter bedet. Da vi kjøpte rosen fikk vi to for en, tror den andre må tilbringe vinteren i en potte.


I bedet ved hovedinngangen hadde vi en Blåeiner. Den er blitt "forvist" til skråninga bortenfor bjørka. Med litt flytting av Hortensia og en liten Rhododendron, ble bedet mye finere.


En liten grein som brakk, var vel ikke annet å forvente.. Hortensiaen fikk hard medfart i vinter, men nå springer de første blomsterklasene ut. Bedre sent enn aldri..


Den siste oppryddinga i dag var i bedet ved bjørka. Her har jeg urtene mine og etter noen år, trengte de påfyll av mere og bedre jord. Vi la høyere stenkant og med 9 sekker gartnerjord og 1 sekk kukompost, håper jeg at de får det bedre. Her er Fransk Estragon, Oregano, Sitronmelisse, Eplemynte i potte, Gressløk, Timian og Salvie. Etter hvert skal de botaniske tulipanene plantes tilbake og til våren blir det flere urter i potter. Fra tidligere stod det Høst sedum og Bergenia her, de fikk også lov til å flytte tilbake. Bjørka har begynt å bli gul og slipper løvet, det betyr vel at høsten har begynt for alvor :-(


Til slutt noen bilder av en av mine favoritt høststauder. Høstanemoner.

torsdag 19. august 2010

Dagens rose.. en nykommer.

På Lillestrøm kom jeg over en rose som heter Herkules. Den ble plantet i Plommebedet og forventningen var stor. Ventetiden ble lang, men sent i juli kom den første rosen. Og den såg slik ut. Litt skuffet, for denne var nesten helt hvit, helt annerledes enn bildet på etiketten.


Så blomstret den første klasen og antydningen av rosa kom frem.



Men etter hvert som den har blomstret, har begeistringen steget. Den har en uvanlig blomsterfarge.. en blanding av hvit, lavendel og rosafarge.




Er det rart jeg har latt meg begeistre?


Dette er en Kordesrose fra 2007 og jeg gleder meg til fortsettelsen.

tirsdag 17. august 2010

Hvit Nyserot og en annen raritet..

Tidlig i sommer viste jeg bilder av bladene til denne planten da den struttet opp i Kirkebedet. Etter at jeg fikk vite navnet på min spennende "sydlandske" plante, så var jeg spent på om den ville blomstre. Og tenk, det gjør den. HVIT NYSEROT.


Samtidig blomstrer Hvit Solhatt og Hvite Nicotiana. De ble riktig så fine sammen.


Denne Solhatten er den eneste så langt i vår hage. Men de flotte eksemplarene på hagebloggene rundt omkring, er veldig inspirerende. Men... hvor mange "diller" går det egentlig an å få???


En annen raritet. For to år siden kjøpte jeg en frøpakke med brune Revebjeller. På bildet såg den ut som en vanlig Revebjelle i størrelse, men fargen var veldig spesiell. Den har et veldig fint bladverk, er av den sorten som kommer opp fra samme roten hvert år. Men blomstene da, de er bitte..bitte små. Hver bjelle er som en lillefingernegl. Rare greier..

søndag 15. august 2010

Dagens Rose

Et flott bekjentskap, Freisinger Morgenrote. En nydelig buskrose med em bemerkelsesverdig blanding av farger. Fra kirsebærrød til aprikos, en stor kontrast. Senere skifter den til rosa. Den blomstrer lenge, lenge.. blomstene tåler godt regn.. en stor fordel denne sommeren. Den blomstrere i klaser fra 3-7 og har form som vakre klaseroser. Navnet er en hyllest til den tyske byen Freisinger, som er en anerkjent "Roseby".

www.freising.de/pdf/rosenstadt_flyer.pdf


Jeg rakk aldri å delta i Frøken Rose.. klarte ikke helt å bestemme meg for hvilken som er min Frøken i år. Min deltagelse i år får være å gi stemme til min favoritt.Men Frerisinger Morgenrote er absolutt en av favorittene i mitt eget bed. Den har gledet meg i hele sommer og den vil nok blomstre i lang tid utover høsten.


Her står den sammen med en lys blå sommerridderspore. Mye glede ut av en frøpose..


Kontrasten i fargen, fra knopp til fullt utsprunget blomst er noe for seg selv. Og så dufter den vidunderlig godt.

fredag 13. august 2010

For mye av det gode..

Siste nytt fra Plommebedet.

En kald forsommer gjorde at plantene vokste, sakte.. sakte.. sakte. Jeg hadde mange planter på kjøkkenbenken som ikke var plantet ut. Hvite Nicotiana fikk plass i Plommebedet. Men nok er nok.. god plantejord og kugjødsel har gjort at de har tatt overhånd. Så etter noen dager med nesen ned i de gode duftene.. tok jeg spaden fatt :-( Dette var en vanskelig avgjørelse..


Prydløvemunn er også en plante jeg sår hvert år. Siden hagen er i utvikling må den hvert år få nye plasser å vokse. I år var det plass i Plommebedet, trodde jeg.. helt til de ble kjempestore. Nå tar jeg inn buketter i bøtter og spann, for disse hadde jeg ikke hjerte til å spa opp. Mary Rose får klare seg så godt hun kan, jeg lover.. til neste år skal hun få bedre plass.


Malvaen hadde også tatt overhånd, både den blå og rosa. Så etter noen spadetak ble jeg kvitt 3 blåe og 2 rosa.


En malva står igen, en rosa.


Så da får endelig Super Dorothy den plassen og lyset hun fortjener for å strekke seg opp i Plommetreet, slik hun var tiltenkt.


En søt liten rosa storkenebb, navnet finner jeg nok, en senere dag. Sådd i vår, skulle blomstre neste år. Den fikk en beskyttet plass i Plommebedet, for å vokse seg stor og sterk. Den takker for det, med en blomst i år.


I håndbasjen fra hagemessen på Lillestrøm. Rosen Herkules.. en helt annerledes rosafarge.. nydelig.


En avlegger fra en hagevenninne på Vigra, får lov å stå. Hun har fått denne Stokkrosen fra en venninne i Danmark. Kjekt å vite hvor de kommer fra :-)


Anisisop Blue Fortune, jeg plantet 2 stk. De er blitt kjempestore, Louise Odier ble helt bortkommen. Så flyttet jeg en.. og da ble alt så mye bedre. Den andre har fått plass ved den lys gule Stokkrosen, de er fine sammen.